Netthandel - messens død?
At netthandel har overtatt store deler av kjøp og salg er udiskutabelt – og Norge er på verdenstoppen i elektronisk handel. En del kjøpesentre og butikker opplever besøkssvikt, og det gjør også flere messer – men snakker vi virkelig om messens død?
Dersom publikum ikke får tilgang på annet enn det samme som de får på nettet, altså utstillernes egne nettsider, så vil messen gradvis dø ut. Er arrangøren derimot litt fremoverlent og klarer å skape et rom hvor publikum får mye av noe som IKKE er tilgjengelig på nett, så vil den kunne leve godt i mange år til. Men det krever en hel del av gjennomtenkte strategier fra arrangørens side, og det krever at messens utstillere gjør det samme – og spiller på lag med arrangøren.
Vurdér messen nøye: Hvordan er markedsføringen dems? Er den spennende og formidler den en verdi for publikum som gjør at dem vil fortsette å komme på messen? Er de synlige nok? Altså, brukes det penger på at messen er representert i ulike relevante fora og medier?
“Kom på messen vår” er verdt veldig lite og bidrar neppe til publikums-strøm. Fremhever der derimot noe som er unikt ved messen og utstillerne i tillegg til å være godt representert først og fremst i nærmiljøet – så er oddsen betydelig bedre for suksess.
Men glem ikke at markedsføringen av messen kan (bør) gjenspeile utstillerne og hva de har tenkt å bringe til messen. Jo flere spennende utstillere og jo bedre messe-eksklusive tilbud utstillerne kommer med, jo mer har arrangøren å lokke med.
– ta gjerne en samtale om temaet med arrangøren, det er gjerne i arrangørens interesse hvis de kan fremme dine vanvittige tilbud i sin markedsføring.
Konklusjon; MesseSuksess hevder at messen i utgangspunktet ikke dør av at netthandel har overtatt såpass mye av forbrukernes shoppingvaner, men det forutsetter at messene tilpasser seg og klarer å lokke publikum med noe som er messe-eksklusivt.
«Nøkkelen til overlevelse, enten man er kjøpesenter, butikk eller messe, er evnen til å omstille seg.»