Her begynner suksessen din!
Vi har samlet et knippe grunnleggende regler for deg som skal ha messestand. Noen “do’s and dont’s” som det kalles.
6 tabber å unngå som utstiller:
1. Stå på feil messe
Første og verste feil! Ikke alle messer er like egnet for dine produkter/tjenester. Spør deg selv: Er målgruppen min der? Er konkurrenten mine der? Vil mine potensielle kunder forvente å finne meg der? Ofte har man lett for å bli inhabil lift egne produkter/tjenester, så her kan det være lurt å få betraktning fra utenforstående som ser det større bildet.
2. Manglende forberedelser
Jo tidligere du er ute med å planlegge og bestille alt, jo mer ro har du når du skal gjennomføre messedeltagelsen din. Jo tidligere du bestiller stand, jo bedre plassering vil du kunne få. Hva er ditt behov for strøm på stand? Det er lite imponerende med avslåtte apparater fordi du har undervurdert strømhebovet ditt. Hva med transport, bemanning, overnatting etc?
3. Rotete stand
Din stand gjenspeiler kvaliteten og seriøsiteten til ditt produkt/tjeneste - det er slik publikum forholder seg til din stand, lik det eller ei. Også bemanningen bør se anstendig ut. Skal du selge kvalitet så har du ikke mye troverdighet i ei slitt joggebukse. Har du mange selgere på stand så er det hensiktsmessig at disse har et felles uttrykk - t-skjorte med logo f.eks. Lite er mer frustrerende for publikum enn å stå på en stand og søke informasjon, og du ikke aner hvem som jobber der.
4. Utrent bemanning
Selgere som har inngående kjennskap til produkt/tjeneste er viktig for din suksess. Men de må også være trygge i dialog med ulike fremmede mennesker, de må holde nok avstand til ikke å bli opplevd som plagsomme, men nok tilstede til at de ikke fremstår uinteresserte. Og du? Et smil er minstekrav. - å tro at eget produkt selger seg selv uavhengig av selger er i beste fall naivt.
5. Glemme kundedata
Det er for mange utstillere helt avgjørende med oppfølgende kontakt i etterkant av messen for å lykkes med deltagelse. Enkelte selskaper baserer seg fullt og helt på det. Det er mange forskjellige måter å løse dette på, enten det er på papir eller digitalt, om noe skal scannes eller bare skrives, om incentivet til å gi deg dataen er for å vinne noe eller bare pga genuin interesse. Lover du en interessent noe, så må du følge opp! Å være en dag eller to for sein med informasjon har allerede svekket kundens forhold og tillit til ditt firma.
6. Glemme evaluering i etterkant
Dette er også noe overraskende mange glemmer, og gjør dermed samme feil som tidligere. Lag en oppsummering - og hadde du glemt mat/drikke så sørg for at det står på listen til neste gang du skal planlegge! At du ble spurt om brosjyre hundre ganger men ikke hadde dette, kan også være lurt å ta hensyn til å ordne før neste messe.
Bruk arrangøren!
Messearrangører pleier å ha flere egne kanaler som gir rom for at du kan eksponere dine produkter/tjenester.
Messeavis/programblad
Veldig mange messer har egne aviser med både annonser samt redaksjonelt innhold. Avhengig av distribusjon så kan dette være verdt å vurdere.
Sosiale medier
Sjekk om arrangøren tilbyr noen form for markedsføring av utstillere gjennom sine sosiale medier.
Skjermer
Mange messer tar ulike typer skjermer i bruk, til alt fra kart/oversikt, reklameslides/-filmer, live videostream - til at de har egen scene med skjerm osv. Sjekk om de har noe å tilby deg.
Foredrag
Mange messer har scene med diverse innhold, og mange av disse er faglige/relevante foredrag, gjerne utført av utstillere. En gyllen mulighet til å eksponere dine produkter/tjenester.
Høyttaler
Sjekk om arrangøren tilbyr noen form for markedsføring av utstillere gjennom annonsering over høyttaleranlegget.
Spons
Mange messer avholder ulike konkurranser - kanskje du kan ha noe igjen for å sponse en premie el.l? Sponser man på andre områder så kan det være en fin vei i bytte mot eksponering.